עורך דין ירושה

כולנו חושבים שצוואה היא מסמך גמור וחתום. אולם כדי שלצוואה יהיה תוקף חוקי ברור, עליה להיחתם עם עורך דין. לצערנו, ישנם מצבים בהם בני המשפחה מכתיבים להורה המבוגר, החולה המשובש בדעתו- מה לכתוב בצוואה. 

ולכן, במקרים אלו, בני המשפחה שקופחו בגלל סכסוכים אישיים- לא צריכים לוותר על זכויותיהם. הם יכולים לפנות לבית המשפט, ולהגיש התנגדות על הצוואה. בית המשפט יכול להחליט בסופו של דבר לבטל את הצוואה. במקרה זה, ימנה בית המשפט אחראי שידאג ליישום חוק הירושה, נכסי המנוח יחולקו בצורה שווה בין הילדים.

מדוע כדאי לקחת עורך דין בשביל התנגדות לצוואה?

סעיפי החוק בענייני ירושות הם מורכבים. יש הבדל בין צוואה שנכתבה ללא עדים וללא עורך דין, לבין צוואות שנחתמו עם עדים. עורך דין ירושה, מכיר את כל הסעיפים הקטנים, שיכולים להוכיח בסופו של דבר שהצוואה לא הייתה חוקית. 

ההמלצה היא לטפל בהתנגדות לצוואה באמצעות עורך דין, מאשר לנהל שיחות ומשא ומתן חסרות טעם עם בני המשפחה. עורך דין מקצועי, יכול באמצעות טיעונים מקצועיים, לגרום לבית המשפט לבטל צוואה נוטריונית. 

סוגים שונים של צוואות

התוקף והחוקיות של הצוואה, תלויים מאוד בסוג של הצוואה. יש צוואות הכתובות בכתב, ויש צוואות שנאמרו בעל פה. יש הבדל בין צוואות שנאמרו או נכתבו בפני 2 עדים, לבין צוואות שלא נערכו בפני עורך דין, או עדים. כאשר דנים על צוואה כתובה, חשוב שכתב היד יהיה של המנוח המצווה. 

צוואה בעל פה

צוואה בעל פה, הינה בעייתית מאוד, ובמיוחד כאשר היא נאמרת בעת שהמצווה על סף מוות, או חושש שהולך למות. על צוואה בעל פה להיאמר בפני 2 עדים. לפעמים, תיאמר צוואה בעל פה בפני עדים על ידי חייל בעת קרב. אולם, כאשר צוואה נאמרת בפני עדים במצב של "שכיב מרע", ייתכן שאומר הצוואה היה מבולבל בעת אמירת הצוואה, ויהיה ניתן לפסול בבית המשפט את הצוואה. 

הגשת התנגדות על צוואה בעדים

גם כאשר הצוואה נחתמה בפני עדים- עדיין ניתן להגיש ערעור. גם כאשר עדים חתמו על הצוואה, עדיין חובה עליה להיות כתובה בכתב ידו של המצווה. ולכן, צוואה שרק עד אחד היה נוכח בחתימתה, יכול בית המשפט לבטל. 

לעומת זאת, כאשר היו נוכחים 2 עדים במעמד חתימת הצווואה, אך חסר חתימה של אחד מהם- בית המשפט יכול לזמן את העד להשלים את החתימה. כך, שצוואה זו שנחתמה בעדים, עדיין תהיה תקפה וחוקית. 

הגשת התנגדות לצוואה נוטריונית

צוואה נוטריונית, היא צוואה שיש עליה חותמת נוטריון. אולם גם על צוואות אלו ניתן להגיש ערעור. עורך הדין יכול לטעון שהמצווה כבר לא היה כשיר מבחינה בריאותית, ולכן לצוואה זו אין תוקף. על הנוטריון לקבל את הצוואה מהמצווה, ולא מהיורשים. אם אחד מהיורשים מגיש לנוטריון את הצוואה- הרי שאין לצוואה זו תוקף נוטריוני, והיא אינה נחשבת "צוואה בפני רשות".