לידת ואקום

אין ספק שלידה טבעית היא האידיאלית – עם מינימום של התערבות רפואית והתאוששות מהירה. עם זאת, ישנם מקרים בהם תהליך הלידה לא מתקדם, מתעכב או שחלה התפתחות המצריכה התערבות רפואית מידית. לידה אקום היא לידה בה יש צורך לסייע לתינוק לצאת בשלב האחרון.
מהי לידת ואקום?
לידת ואקום מתרחשת ב-4-7 אחוז מהלידות בישראל. במסגרתה, "מושכים" את ראש התינוק באמצעות מכשיר שאיבה קטן המורכב מכיפת מתכת או סיליקון המוצמד לראשו. המשיכה מתבצעת במקביל לצירים ועם הופעתם, ולרוב נדרש ביצוע של חתך באזור החיץ. לידה מכשירנית מבוצעת בנוכחות של רופא מיילד ורופא ילודים, כשלעיתים יש צורך ברופא נשים. במידה והלידה לא צלחה גם מספר ניסיונות למשיכת ראשו של התינוק – יתבצע ניתוח קיסרי.
מהן הסיבות ללידת ואקום?
הסיבה העיקרית ללידה מסוג זה היא כאשר העובר מתעכב לצאת מתעלת הלידה, כשבמקביל לכך הוא נמצא במצב מצוקה או כשהאם מותשת מהליך לידה ארוך ואינה מסוגלת עוד לשתף פעולה בלחיצות בזמן צירים. כמו כן, במידה והאם סובלת ממחלות לב או בעיות בלחץ דם, יתכן כי מאמץ הלחיצות עלול להזיק לה ועל כן יהיה צורך בהתערבות רפואית. כאמור, לידת ואקום היא הליך אחרון לפני ניתוח קיסרי.
התנאים ללידת ואקום
כדי לבצע לידת ואקום, ישנם מספר תנאים שצריכים להבשיל: העובר חייב להימצא באגן כשראשו כלפי חוץ והיולדת צריכה להיות בפתיחה מלאה ועם מחיקה מלאה של צוואר הרחם. שלפוחית השתן שלה צריכה להיות ריקה ומשקלו של העובר, לפי המשוער, לא יעלה על ארבעה קילוגרמים. במידה והאם והעובר אינם עומדים בתנאים אלה, אין מנוס מניתוח קיסרי.
סיכונים ותופעות לוואי נפוצות לאם
בעקבות הלחץ שנגרם ממשיכתו של התינוק, האם עלולה לסבול מקרעים ברצפת האגן, מפגיעה בנרתיק ובסוגר של פי הטבעת. כמו כן, לעיתים תסבול מקושי בשליטה בסוגרים. אלו הן תופעות אשר ניתן לטפל בהן בהתערבות רפואית. בקרב התינוק עלול להיווצר שטף דם בגולגולת שייראה כעיגול סגלגל על הראש וחולף מעצמו בתוך מספר ימים. במקרים קשים שאינם שכיחים, עלול התינוק לסבול מדימום מוחי. מכאן גם נובעת החשיבות בעמידה בתנאים של לידה מכשירנית. משיכת התינוק בכוח ו"בכל מחיר" – עלולה לגרום לנזק רב.
מתי מומלץ לפנות לעורך דין לקבלת ייעוץ על רשלנות רפואית ובדיקת אופציה לפיצויים?
רשלנות רפואית בלידה עשויה להיגרם כתוצאה ממספר גורמים שונים – החל ממיומנות הצוות הרפואי וקבלת החלטות בזמן אמת ועד לחוסר זהירות כנדרש. אי עמידה בתנאים ללידת ואקום, דבר שגרם חבלה לתינוק או לאם – עשוי להיות בגדר רשלנות רפואית בלידה. כמו כן, מספר משיכות גדול מדי, שימוש בכוח מופרז או ביצוע הפעולה על ידי צוות רפואי שיש חשד שאינו מיומן בכך – גם אלה עשויים להתברר כרשלנות רפואית. על הצוות הרפואי להציג בפני היולדת את התרחישים האפשריים של לידת ואקום, ולהשמיע בפניה את החלופות כדוגמת ניתוח קיסרי ולידת מלקחיים.